Skip to main content
Cobertes verdesJardineriaSostenibilitat i Serveis

BIG4LIFE: projecte per millorar la vida útil de les cobertes i façanes verdes

By 20/11/2023maig 27th, 2024No Comments
Coberta verda

Lleida i Barcelona seran les primeres ciutats a implementar les estratègies de sostenibilitat urbana 

El projecte BIG4LIFE, dedicat a la millora de les cobertes i façanes verdes urbanes, ha començat recentment a Lleida i Barcelona. L’objectiu principal és optimitzar l’ús de l’aigua aplicant el concepte de xeriscaping, una tècnica que minimitza la necessitat de regar.

BIG4LIFE, que va celebrar la seva reunió inaugural a la Universitat de Lleida a l’octubre de 2023, té un pressupost de 1,8 milions d’euros i un termini de tres anys per implementar i verificar les seves iniciatives. El projecte es fonamenta en la col·laboració entre múltiples socis europeus, incloent universitats i empreses de països com Espanya, Itàlia i Grècia. Les entitats que hi participen són: Eixverd, Innovative Technologies for Sustainability, Università degli Studi di Genova, Semper Green, Verdtical, Hellenic Open University coordinats per la Universitat de Lleida.

Objectius del projecte

L’objectiu de BIG4LIFE és triple: ambiental, social i econòmic. Millorarà la salut i el benestar de les persones que viuen a les ciutats.

D’altra banda, augmentarà la sostenibilitat i la viabilitat econòmica dels sistemes BIG, que són les cobertes i façanes verdes dels edificis. Això es farà mitjançant una avaluació detallada de la relació cost-eficiència, comparant els beneficis obtinguts amb els costos d’implementació i manteniment​​.

Durant la fase inicial, l’equip tècnic rehabilitarà i prepararà les cobertes verdes i formarà els responsables de la seva gestió i manteniment. Posteriorment, es realitzarà un monitoratge exhaustiu durant dos anys per analitzar els factors que influeixen en el funcionament dels sistemes. Aquests estudis inclouran l’ús de tecnologies com càmeres de fototrampeig i sensors, així com la participació ciutadana mitjançant qüestionaris i programes de servei-aprenentatge​​.

El projecte també busca replicar les estratègies desenvolupades a altres ciutats a escala internacional, contribuint així a la iniciativa de la Nova Bauhaus Europea que promou edificis sostenibles, inclusius i estèticament agradables. Segons Gabriel Pérez, coordinador del projecte i professor de la Universitat de Lleida, BIG4LIFE té el potencial de transformar les polítiques públiques i les normatives professionals en favor de la integració del verd urbà​​.

BIG4LIFE representa un pas significatiu cap a la construcció de ciutats més sostenibles i saludables. El projecte demostra que amb una gestió adequada, és possible mantenir i beneficiar-se a llarg termini de les cobertes i façanes verdes.

Logo Big 4 Life