
Bolet Ben Fet és la granja de cultiu de bolets del Grup Cooperatiu TEB, situada al peu del Montseny, a Sant Antoni de Vilamajor. Especialitzada en la producció artesanal i ecològica de bolets, la cooperativa combina qualitat, sostenibilitat i compromís social.
Sabies que entre les seves especialitats trobem la gírgola de castanyer i el singular Cor de Bosc, un bolet exclusiu que captiva els millors restauradors del país?
A més, l’any 2024, el projecte ha estat reconegut amb un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles.
Un cultiu artesanal i ecològic
A Bolet Ben Fet es cultiven bolets de manera artesanal amb la màxima qualitat. Utilitzen primeres matèries, sense pesticides ni additius, per garantir un producte 100% ecològic.
En els seus inicis la granja es va especialitzar en el cultiu de xiitake i el maitake, també conegut a gírgola de castanyer, un bolet autòcton del Montseny. Actualment, se’n produeixen uns 500 quilos setmanals, tal com explica el seu gerent, Carles Díaz, en una entrevista al Diari Ara.
Posteriorment, gràcies a estudis propis i a la col·laboració amb l’IRTA, també s’ha aconseguit cultivar altres espècies com el bolet Cor de Bosc, una varietat única al món que només produeix Bolet Ben Fet i que ha despertat l’interès de xefs de renom, com els d’El Celler de Can Roca.
Compromís amb el medi i Economia circular
La producció de bolets de Bolet Ben Fet també aporta valor al sector forestal. La demanda de bolets ha augmentat significativament, i això pot posar en risc els nostres boscos a causa d’una recol·lecció excessiva.
Bolet Ben Fet ofereix una alternativa sostenible subministrant bolets de qualitat i ajudant a la cura dels boscos. Ho aconsegueix aprofitant materials forestals que la indústria no pot aprofitar plenament, com les serradures, la llenya fina o les parts sobrants dels troncs. I és que, l’equip de Bolet Ben Fet treballa amb un procés d’economia circular.
De què es tracta? Un procés d’economia circular és un model de producció i consum que busca reduir residus i aprofitar al màxim els recursos disponibles. A diferència de l’economia lineal tradicional (basada en “produir, utilitzar i llençar”), l’economia circular aposta per reciclar, reutilitzar i regenerar materials per donar-los una nova vida i minimitzar l’impacte ambiental.
En aquest model, els residus d’un procés es converteixen en recursos per a un altre. Per exemple, a Bolet Ben Fet, les serradures i restes de fusta dels boscos es fan servir com a substrat per al cultiu de bolets. Un cop recollits, aquests materials es transformen en compost de qualitat per l’agricultura ecològica, tancant així el cicle de producció de manera sostenible.
L’economia circular beneficia tant el medi ambient com l’economia, ja que redueix la dependència de matèries primeres, optimitza els recursos i fomenta la innovació en sectors com l’agricultura.
Reconeixement a la sostenibilitat
Bolet Ben Fet ha estat guardonat amb un dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, un reconeixement a la seva tasca en favor de la sostenibilitat, la inclusió social i la innovació en el sector agroalimentari. Aquest premi reafirma la seva aposta per un model de producció que cuida el medi ambient i les persones.
El cultiu de bolets no només és una activitat sostenible, sinó que també genera llocs de treball estables durant tot l’any. A Bolet Ben Fet, la meitat de la plantilla està formada per persones amb discapacitat intel·lectual que hi troben una oportunitat laboral, on poden desenvolupar les seves habilitats. Aquest projecte ajuda a la seva inclusió social, i promou una economia més justa i inclusiva.