Skip to main content
AccessibilitatInclusió i ProjectesLectura Fàcil

FàcilMent, nou servei Integral de comunicació fàcil i clara

By 07/12/2022abril 16th, 2024No Comments

El Grup cooperatiu TEB impulsa al projecte FàcilMent, servei integral de comunicació fàcil i clara informació. El nou servei promou l’accés a la informació dels col·lectius amb dificultats de comprensió lectora i facilita la seva participació en la comunitat. Aquest servei genera ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Les persones amb discapacitat intel·lectual amb la seva
feina validen documents per certificar que un text és fàcil i comprensible.

“Ajudar les empreses i administracions a comunicar-se de manera més clara i ser accessibles a persones amb discapacitat, gent gran i altres col·lectius amb dificultats de comprensió lectora”. Aquest és l’objectiu del projecte FàcilMent, segons Pepa Muñoz, representant del Grup Cooperatiu TEB, que és l’impulsor del projecte. A Fàcilment també  participen sis cooperatives més: Abacus, Institut DiversitasL’ApòstrofSuara, Sepra i Xarxa Ambiental.

També hi col·laboren mitjans de comunicació de l’economia social, com Crític i Alternatives Econòmiques, i altres iniciatives, com Sambucus o Fundació Finances Ètiques.

Els protagonistes d’aquest servei són les persones amb discapacitat intel·lectual, que fan de validadores de documents escrits en lectura fàcil; gràcies a aquesta feina, poden accedir a un lloc de treball.

Dret a la participació

El Servei Integral FàcilMent vol ser una eina per desenvolupar l’accessibilitat cognitiva, una de les potes necessàries per al desplegament de la Llei d’Accessibilitat Universal. Entendre el món que ens envolta és clau per afavorir la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social.

El servei permet posar a l’abast de la ciutadania documents en lectura fàcil que fan referència als drets laborals i cooperatius, i guies que facilitin la inserció laboral, la comprensió de la banca ètica o que ofereixin eines a l’administració pública per
comunicar-se millor amb la ciutadania. En l’àmbit de la cultura, s’adaptaran a lectura fàcil novetats de l’editorial  Ara Llibres. Finalment, també es treballarà per apropar la informació d’actualitat a tothom a través d’un blog en lectura fàcil.

Intercooperació

“Un repte tan important només es pot assolir amb cooperació i amb diversitat”, explica Pepa Muñoz. I continua: “Per això, a FàcilMent, comunicació fàcil i clara, hi ha incloses un ampli ventall de cooperatives que treballen per transformar el seu entorn des d’àmbits diferents i compartint, això sí, els valors i principis de la participació, l’autogestió, el suport mutu i l’interès per la comunitat”.

FàcilMent ha estat beneficiari dels ajuts Projectes Singulars per a la generació d’ocupació impulsats per la Direcció d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.