Gairebé 60 anys treballant per una societat inclusiva

El Grup TEB

El Grup Cooperatiu TEB neix al 1965, quan un grup de 7 famílies van tenir la iniciativa de crear una cooperativa davant de la manca de recursos i suports per als seus fills i filles amb discapacitat intel·lectual.

Actualment formen part del TEB més de 1000 famílies que mantenen l’esperit emprenedor. Tots els equips estan enfocats a trobar solucions per a les noves necessitats i provocar un canvi real en la societat perquè sigui 100% inclusiva i accessible.

Els nostres àmbits de treball són  l’ocupació, l’habitatge, els serveis d’atenció diürna, els esports, la participació comunitària i la sensibilització social.

  • Oferim oportunitats laborals i serveis de qualitat a més de 800 persones amb discapacitat i a també a altres persones que es troben en situació de vulnerabilitat.
  • Donem resposta a les necessitats dels nostres clients, oferint-los solucions flexibles i adaptades a les seves necessitats.
Quina és la història del TEB?
El TEB va començar l’any 1965
amb la unió de 7 famílies que tenien
persones amb discapacitat intel·lectual a la família
i volien lluitar pels seus drets.
El TEB ha rebut diversos premis per la seva feina
amb les persones amb discapacitat intel·lectual.
Treballem per solucionar les necessitats
dels i les nostres clients i clientes. És a dir,
treballem de manera flexible i personalitzada,
perquè ens adaptem al que ens demanen.

Som un gran equip

0
Professionals, lluitant per una societat més inclusiva
0
%
Son professionals amb discapacitat
2023

Aposta per l’autosuficència energètica i l’habitatge inclusiu

S’instal·len les Plaques Solars a Castellar del Vallès i al centre Francesc Martínez de Foix per aconseguir uns centres energèticament autosuficient. S’inicien les obres de la futura Llar Residència Torre del Pont (Castellar del Vallès) i s’accepta l’habitatge inclusiu més gran de l’estat impulsat per Sostre Cívic i TEB. A Castellar s’acolliran 10 persones amb discapacitat intel·lectual i a l’habitatge inclusiu, 20.

2021

Noves sales certificades per a cosmètica i inici del servei d’accessibilitat cognitiva

Es posa en marxa el nou centre Francesc Martínez de Foix per a la formació, innovació i inclusió, amb 3.000 metres quadrats. L’espai incrementa els sales netes certificades per a cosmètica i acull la fàbrica de pintures TColors. El 2022 comença el projecte FàcilMent, que dona lloc al primer servei de Lectura Fàcil que genera ocupació per persones amb discapacitat intel·lectual.

2020

Ens deixa Josi Llorenç i el TEB supera les 850 persones amb discapacitat ateses

Ens deixa Josi Llorenç, mare del Joan, membre de les famílies impulsores del TEB i presidenta de l'entitat durant 40 anys. Tot i la Pandèmia mantenim els llocs de treball i els serveis d’atenció a els persones amb discapacitat intel·lectual. De fet, la Barceloneta inaugura una sala d’atenció a l’envelliment actiu.

2018

Noves cobertes vegetals, sales IFS i primera pedra del Centre Francesc Martínez de Foix

TEB Verd s’especialitza en el disseny i construcció de cobertes verdes per millorar la biodiversitat urbana i creen la seva pròpia coberta. El 2019 s'incrementen les sales de fabricació d'aliments certificats amb IFS a Barcelona (Sant Andreu i Verdum). Al setembre es col·loca la primera pedra de l'ampliació del Centre Francesc Martínez de Foix: això millora els espais industrials, formatius i del Centre Ocupacional.

2017

Adéu a Francesc Martínez de Foix

Ens deixa Francesc Martínez de Foix, un dels fundadors del TEB, del qual fou director durant més de 40 anys.

2014

Naixement de TEB Vist i de TEB Bellvitge

El 2014 inicia l'activitat el TEB Vist, la primera Televisió Online feta per persones amb discapacitat intel·lectual. El 2016 s’estrena la cooperativa TEB Bellvitge, focalitzada en serveis de repartiment a domicili i amb una línia industrial especialitzada en components per a l'automòbil.

2010

700 persones amb discapacitat intel·lectual ateses i primera sala certificada IFS

Malgrat la crisi, la cooperativa creix en ocupació i arriba a les 700 persones amb discapacitat intel·lectual ateses. L’any 2013 comença la fabricació d'alimentació amb la primera sala certificada en la norma IFS a TEB Verdum, un estàndard de seguretat dissenyat per a la indústria alimentària que certifica la seguretat i la qualitat dels productes alimentaris processats i la seva producció.

2007

Inauguració del nou centre TEB Sant Andreu, noves cooperatives i activitats.

El Grup Cooperatiu TEB referma la vinculació amb el Barri de Sant Andreu amb la inauguració del nou centre al carrer Fernando Pessoa. El 2009 es posa en marxa la cooperativa TEB Solucions, centrada en serveis de proximitat, com repartiment. TEB Verd obre camí amb l’activitat agroecologia amb la granja de bolets Bolet Ben Fet i TEB Estació inicia l'activitat TColors, una fàbrica de pintura escolar i per a manualitats.

2002

Vida independent i cooperativisme

S'inicia el Suport a la Vida Independent (SAVI). Aquest nou servei permet que persones que viuen a casa seva rebin un suport per millorar la seva autonomia. L’any 2005, llavor de la cooperativa TEB Verd: especialitzada en jardineria, neteja i altres serveis.

2000

Primera pedra del centre TEB Castellar del Vallès i naixement del Grup Cooperatiu TEB.

Es forma el primer Grup Cooperatiu especialitzat en l'atenció de persones amb discapacitat intel·lectual, amb cooperatives de primer grau. Josi Llorenç, presidenta de l'entitat, rep la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya. El 2001, es creen les cooperatives de primer grau TEB Habitatge SCCL, TEB Gestió Empresarial SCCL i TEB Barcelona SCCL i Taller Escola Barcelona SCCL es converteix en una cooperativa de segon grau. Això possibilita una especialització més efectiva, la participació ampliada, la formació d'aliances i el creixement en xarxa.

1996

Reconeixement del paper del TEB a la Ciutat de Barcelona

L’alcalde de Barcelona atorga al president fundador de la Cooperativa, Josep Martínez de Foix, la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona.

1994

Creu Sant Jordi per al TEB i ampliació del servei de Llar-Residència

El TEB rep la màxima distinció de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria en la inclusió de persones amb discapacitat. També és l’any en què es posen en marxa les Llars de Casa Bloc al barri de Sant Andreu preparades per atendre a 22 persones. Al 2015, amb la inauguració de la Llar de Badalona.

1992

Celebració dels Primers Jocs Special Olympics

Barcelona viu un dels anys més importants de la seva història, i també les persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit de l’esport. Els esportistes del TEB tenen l’oportunitat de viure els primers jocs Special Olympics impulsats per l’ACELL. També és l’any que es crea el registre de Centres Especials de Treball a Catalunya.

1983

Els inicis del TEB al barri de Sant Andreu i primera Llar Residència del TEB

S'adquireixen els locals del Carrer Gran de Sant Andreu, que avui són el Centre Francesc Martínez de Foix. El 1984 es posa en marxa als pisos de la Barceloneta la primera Llar-Residència del TEB finançada amb el suport l'ICASS (Institut Català d’Assistència i Serveis Socials). L’any 1987 vam passar de tenir 4 a 5 centres i es va estrenar l’actual TEB Estació.

1976

Inicis de TEB Verdum i compra d’habitatges a la Barceloneta

De Taller Escola Barceloneta a Taller Escola Barcelona. Comença l'expansió cooperativa per Barcelona amb la cessió de TEB Verdum, instal·lacions provisionals de 400 m². S'adquireixen els primers pisos a la Barceloneta per establir l'Escola de Convivència, transformant-se després en una Llar-Residència per a 16 persones l'any 1984.

1970

Protagonisme de l’esport i Cooperativisme

Comença l'activitat esportiva, embrió del Futur Club Esportiu TEB, centrada en uns inicis en la natació. Al 1971 es va inaugurar el camp de futbol municipal a la Barceloneta, i per primer cop hi ha una competició de dos equips de futbol formats per persones amb discapacitat intel·lectual. El 1974 neix el TEB com a cooperativa arran de l’increment de treballadors.

1965

Una aposta pel treball

El Grup Cooperatiu TEB neix el 1965 quan un grup de 7 famílies van tenir la iniciativa de crear una cooperativa davant de la manca de recursos i suports per als seus fills i filles amb discapacitat intel·lectual. El 1968 l’Ajuntament cedeix un local al Carrer Grau i Torras. El taller, que ja comptava amb 35 operaris passa a nomenar-se Taller Escola Barceloneta.

Què fa el TEB?
El TEB dona feina a persones amb discapacitat,
ofereix serveis d’activitats durant el dia,
com el Centre Ocupacional, o esports.
També participem en activitats dels barris
i fem explicacions sobre els problemes que troben
les persones amb discapacitat
perquè tothom pugui entendre’ls.

Amb l’esforç de totes les persones treballadores,
el TEB ara té 5 centres a Barcelona
i 1 centre a Castellar del Vallès,
i treballen més de mil persones.

Missió

La missió del Grup TEB és aconseguir una vida inclusiva per a les persones amb discapacitat intel·lectual i altres col·lectius en risc d’exclusió social.

Oportunitats
Generem oportunitats perquè les persones puguin desenvolupar projectes de vida amb la màxima autonomia i participació activa.
Comunitat
Treballem amb la comunitat per generar entorns inclusius, accessibles i sostenibles.
Acompanyament
Acompanyem les famílies perquè puguin donar el millor suport als seus familiars amb discapacitat intel·lectual.
Col·laboració
Treballem conjuntament amb tothom que contribueix a fer possible la inclusió: equips de treball, clients, col·laboradors i altres entitats.
Quina és la missió del TEB?
La missió descriu el que fa una entitat.
El TEB té la missió de fer
que les persones amb discapacitat intel·lectual
tinguin tots els suports necessaris
per poder viure amb la major autonomia
i puguin participar en la societat.

Valors

Cooperativisme i economia social
Som un projecte de responsabilitat compartida, basat en la participació individual i col·lectiva, amb equilibri entre drets i obligacions. Treballem per generar oportunitats i per contribuir a un model econòmic i social just.
Transformació
Actuem amb empenta per ser part activa en la transformació cap a un model social més inclusiu, accessible i sostenible.
Les persones al centre
Treballem per assolir el màxim nivell d’autonomia i autogestió amb un model de suports dins de l’entorn comunitari, que té en compte les capacitats i el moment vital.
Autoexigència i vocació de servei
Sentim orgull dels serveis i els productes que oferim amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les persones que atenem, les famílies, els clients, els col·laboradors i, en general, el nostre entorn.
Quins valors té el TEB?
Els valors son els principis que inspiren
una entitat a l’hora de treballar.
Els valors del TEB son
crear un món més igualitari
i que el benestar de les persones
sigui el més important.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Al TEB ens comprometem amb la construcció d’una societat més justa, amb igualtat d’oportunitats, per això també ens comprometem amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En el document de Pla Estratègic, trobareu marcats els objectius que ens hem compromès a reportar Pacte Mundial per la Sostenibilitat. Podeu descarregar la carta de compromís amb el Pacte Mundial per a la Sostenibilitat.

Alguns exemples de com treballem els ODS de manera concreta:

ODS 8 Treball decent i creixement econòmic
Aconseguir més estabilitat en les fonts de finançament:

  • Incrementar la facturació per generar ocupació, guanyar autonomia i capacitat d’acció.
  • Reforçar el finançament cooperatiu i ètic.
  • Intensificar les relacions de cooperació amb les empreses sobre la base de compromisos de RSE.
  • Promoure la contractació de persones amb discapacitat, tant al Centre Especial de Treball com a l’Empresa Ordinària.

ODS 9 Industria, Innovació i Infraestructura
Augmentar la qualitat i eficiència de les nostres activitats:

  • Millora contínua en la gestió i els indicadors de control de les activitats.

ODS 10 Reducció de les desigualtats
Incrementar la participació de les persones destinatàries en les accions de presa de decisions:

  • Projecte FàcilMent de Lectura Fàcil i Accessibilitat Cognitiva.

ODS 11 Ciutats i Comunitats Sostenibles
Oferir noves respostes als problemes socials en clau comunitària:

  • Projecte d’Edifici Inclusiu.
  • Model d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental (Projecte Torre del Pont).

ODS 13 Acció pel clima

  • Pla de Sostenibilitat.
  • Autosuficiència energètica.

ODS 17 Aliances per a assolir els objectius

  • Ampliar la cooperació amb moviments de participació i reivindicació social i iniciatives cíviques i solidàries.
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible
son un conjunt d’objectius que Nacions Unides
va acordar l’any 2015
en que tots els països del món
han de treballar per un món millor.

Totes les persones del TEB estem treballant
per complir alguns d’aquests objectius,
com per exemple reduir les desigualtats
i ser més sostenibles.

Treball en xarxa

El nostre compromís amb l’Economia Social, el Tercer Sector i l’Esport

Creiem en el poder transformador del treball en xarxa. Per això treballem amb altres entitats de l’economia Social i el Tercer Sector Social per construir conjuntament un món més just i inclusiu

Federació de Cooperatives de Treball

El Grup Cooperatiu TEB mantenim una participació activa i compromesa en la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCTC), convençudes que el cooperativisme és un model econòmic i social més just i solidari. Formem part del consell rector i de la sectorial de cooperatives d’iniciativa social.

Visitar web de FCTC
Federació de Cooperatives de Treball:
El Grup Cooperatiu TEB participa
a la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCTC).
Creiem que el cooperativisme
és una manera justa i solidària
per fer accions de manera conjunta.

Som membres del consell de direcció
i del grup de treball que es dedica
a ajudar a les persones
amb altres cooperatives.

Dincat - Plena Inclusió

Dincat és entitat de referència a Catalunya en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. TEB va ser una de les entitats que va impulsar el moviment associatiu de famílies i persones amb discapacitat i al llarg dels anys hem col·laborat tant en la junta directiva com en grups de treball, així com projectes concrets.

Visitar web de Dincat
Dincat – Plena Inclusió
Dincat és una entitat important a Catalunya
que defensa els drets de les persones
amb discapacitat intel·lectual.

El TEB va ser una de les entitats
que va ajudar a agrupar
a famílies i persones amb discapacitat.
I des de fa temps,
treballem junts en projectes i grups de treball
per una societat més inclusiva.

Federació ACELL-Special Olympics

TEB vam ser una de les entitats fundadores de la Federació ACELL-Special Olympics que es focalitza en la promoció de l’esport adaptat per a persones amb discapacitat intel·lectual. El nostre Club està federat i participen activament en els esdeveniments esportius que organitzen, especialment els Jocs Special Olympics.

Visitar web de Acell
Federació Acell – Special Olympics
TEB va ser una de les entitats
que va fundar la Federació ACELL – Special Olympics.
Aquesta federació ajuda a fer esport adaptat
per a persones amb discapacitat intel·lectual.
El nostre Club forma part de la Federació
i participem en les seves competicions,
especialment en els Jocs Special Olympics.

Empreses d’inserció de Catalunya – FEICAT

La cooperativa TEB Inserció col·labora estretament amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) per a impulsar la inserció laboral de col·lectius vulnerables. Compartim el repte de contribuir a un teixit empresarial més inclusiu a Catalunya.

Visitar web de FEICAT
Empreses d’Inserció de Catalunya – FEICAT
La cooperativa TEB Inserció treballa amb
la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya
per ajudar a les persones
que ho necessiten a trobar feina.
Compartim la necessitat de
què hi hagi més empreses a Catalunya
que donin oportunitats laborals a tothom.

Transparència

Descarregar el Pla Estratègic del TEB

Pla d'igualtat

descarregar el Pla d’Igualtat del TEB

Codi ètic

Descarrega codi ètic

Canàl ètic i de denuncies

Fes un suggeriment o denúncia

Per fer un suggeriment o una denúncia, premeu el botó “Fes un clic” i introduïu el codi TEB.

Transparència:
Una informació és transparent quan és accessible, entenedora i pública per tothom.
Canal ètic i de denúncies:
Es un sistema para informar quan algú al TEB s’ha comportat malament o quan ha fet una acció il·legal.

Memòria Econòmica i Informe d’Auditoria

Cooperativa / Entitat20222021
Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona, SCCL)
TEB Barcelona, SCCL
TEB Vallès, SCCL
TEB Solucions, SCCL
TEB Verd, SCCL
TEB Bellvitge, SCCL
TEB d’Habitatge, SCCL
TEB Gestió, SCCL