Skip to main content
AccessibilitatLectura Fàcil

L’equip d’Accessibilitat Cognitiva adapta per primera vegada 3 programes electorals

By 19/02/2021març 27th, 2024No Comments
programes electorals a LF 2021

A l’equip d’Accessibilitat Cognitiva TEB hem estat molt ocupats durant els últims mesos avançant en els drets de participació en la vida pública de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per primera vegada hem fet l’adaptació a Lectura fàcil i la validació de continguts de tres programes electorals: ERC, PSC i En Comú Podem.

Prèviament a les eleccions, hem treballat amb DINCAT, fent formacions per formadors, per facilitar la informació i l’accés al vot de les persones amb

discapacitat dins de les entitats federades.

Aquest esforç especial pel dret al vot i a la participació en la vida política és un treball que anem fent des de fa anys al TEB i que seguirem reforçant. Fins fa poc no tot el col·lectiu podia votar.

Al 2018 es van eliminar les barreres legals que limitaven el vot a les persones amb la capacitat d’obrar modificada per un jutge.

En les eleccions del passat 14 de febrer, moltes persones van votar per primera vegada en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Un cop assolida aquesta fita, ara cal anar més enllà i garantir que el seu dret de participació és real i efectiu.

El dret a entendre

L’accessibilitat cognitiva facilita que el món sigui fàcil d’entendre. És un dret clau, perquè permet que les persones amb dificultats de comprensió participin amb igualtat de condicions en els diferents àmbits de la vida.

A més, no només beneficia les persones amb discapacitat intel·lectual, sinó també les persones grans, els infants, les persones nouvingudes i, en general, tota la ciutadania.

A diferència de l’accessibilitat física o sensorial, que està regulada i ha de complir uns paràmetres objectius i normatius, l’accessibilitat cognitiva és més difícil d’estandarditzar. Només es pot assolir des de la participació directa de les persones amb dificultats de comprensió.

L’equip d’experts amb discapacitat intel·lectual del TEB avaluen les barreres a la comprensió de documents, edificis o espais urbans, activitats, webs i altres productes de comunicació. Amb el suport de tècnics especialistes, elaboren informes, formulen propostes de millora i també imparteixen formacions.

Pots sol·licitar el programa de ERC al mail: acciopolitica@esquerra.cat