Skip to main content
AccessibilitatLectura Fàcil

L’Equip del TEB avalua l’accessibilitat cognitiva de la nova audioguia del Museu d’Història de Catalunya

By 15/03/2021març 27th, 2024No Comments

L’Equip d’Accesibilitat Cognitiva del TEB ha visitat el Museu d’Història de Catalunya per analitzar l’accessibilitat cognitiva de la nova audioguia en lectura fàcil que estan preparant.

La visita s’ha realitzat el pasat dimecres i han participat 4 persones avaluadores i 2 persones tècniques facilitadores.

Els han acompanyat durant la visita dues professionals del museu i una professional de l’Associació Lectura Fàcil, que ha elaborat l’audioguia.

Les persones participants han fet tot el recorregut pel museu. Han vist les dificultats per entendre el recorregut i han fet propostes de millora a l’audioguia, al mapa que acompanya i sobre la duració de la visita i els punts d’interès marcats en el recorregut.

Servei d’accesibilitat del TEB

L’accessibilitat cognitiva és la facilitat dels entorns, serveis i productes per ser entesos. És un dret recollit a la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (2006).

Permet participar amb igualtat d’oportunitats a les persones amb dificultats de comprensió, i proporciona autonomia, seguretat, confiança i inclusió.

A més, l’accessibilitat cognitiva no només beneficia les persones amb discapacitat intel·lectual. També les persones grans, els nens i nenes, les persones nouvingudes, els turistes i, en general, tota la ciutadania.

A diferència de l’accessibilitat física, que està regulada i ha de complir uns paràmetres objectius i normatius, l’accessibilitat cognitiva és més difícil d’estandarditzar. Per això, s’ha d’abordar des de la participació directa de les persones amb dificultats de comprensió.

L’Equip especialitzat del TEB dóna aquest servei a través de suports tècnics i humans. Fa possible l’accessibilitat utilitzant recursos com textos en lectura fàcil, senyalística (camins, pictogrames, fotografies), i explicacions entenedores. A més, fa ús d’audiovisuals i suports visuals, i ajuda a estructurar ambients entenedores i que no tinguin sobre estimulació de missatges.

L’Equip del TEB porta ja més de dos anys treballant i avaluant per l’accessibilitat cognitiva de textos i entorns. A més, ha donat cursos per sensibilitzar i difondre el dret d’entendre per totes les persones.