Skip to main content
Centre Ocupacional

Créixer sense estigmes

By 28/05/2024juny 4th, 2024No Comments

L’impacte de les persones amb discapacitat a les escoles bressol

El CEIF Can Puiggener i l’Escola Bressol La Mar advoquen per la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual. Això a través d’establir vincles entre infants i persones amb discapacitat intel·lectual que pertanyen tant al TEB, com a les escoles bressol.

L’Eva, el Miquel, el Valentín, l’Antonio i la Maite ja han anat a l’escola Can Puiggener en més d’una ocasió i totes elles han resultat exitoses. Fan de cuiners, d’educadors o d’auxiliars. Pelen fruita, agafen els infants de la mà i juguen amb ells durant el matí. El Tomàs, la Noemí,  la Paqui, l’Eva i el David també gaudeixen molt a l’Escola Bressol La Mar. El grup prepara el pati a les 9:30 i rep els nens i les nenes a les 10h. “És emocionant veure les cares d’alegria quan els veuen, tenen un vincle molt bonic”, explica l’Eva Català, educadora social del centre de Barceloneta.

En què consisteixen les trobades?

Els grups dels dos centres TEB fan diverses tasques amb els infants. Juguen amb ells al sorral, a la pilota i al gronxador, els ajuden a pelar la fruita i amb les seves collites de l’hort. A banda de les activitats d’oci, també fan d’auxiliars dels educadors de les llars d’infants: acompanyen els i les nenes a rentar-se les mans i col·laboren per servir el dinar.

Com el grup de Puiggener, el de l’escola bressol La Mar també tenen un lloc molt important a l’escola: les seves fotografies estan exposades en un taulell que ensenyen setmanalment a les famílies dels infants. Entre altres, els infants també els han regalat algunes de les hortalisses del seu hort, com enciams, com a mostra d’agraïment per la seva ajuda durant la collita.

Imatges de les trobades a l’Escola Bressol La Mar

Per què serveixen aquestes trobades?

Aquestes trobades proporcionen un acompanyament durant l’etapa de la infantesa que ajuda a l’alumnat a créixer sense estigmes ni prejudicis cap a les persones amb discapacitat.

Per part del TEB, els i les protagonistes d’aquestes sessions sempre són persones usuàries del Centre Ocupacional. Concretament, algunes de les persones que hi assisteixen tenen personalitats més reservades, les quals s’esvaeixen en entrar en contacte amb els infants: “Canvien totalment, els veus interactuar, parlar i gaudir” explica en Marc Muñoz, psicopedagog del  TEB i impulsor d’aquesta iniciativa.

I és que, com detalla Muñoz, la idea va sorgir per “posar en valor el col·lectiu de persones amb discapacitat i demostrar que poden treballar de forma ordinària”. Les trobades, que es fan de manera mensual, ajuden a les persones amb discapacitat a assumir el rol de professionals i cuidadors, fet que resulta molt beneficiós, sobretot, per a la seva autoestima. “Les sessions no es planifiquen molt, ja que així es potencia, a través del joc lliure, el sorgiment de connexions de manera natural”, apunta Muñoz.

Aquesta activitat intergeneracional, a més, centra tota l’atenció en les persones i en el seu benestar a través d’una experiència individualitzada. En aquest sentit, normalment només són cinc les persones del Centre Ocupacional que van a les escoles, de manera que l’activitat sempre pot desenvolupar-se i controlar-se satisfactòriament.

Imatges de l’activitat amb l’Escola Puiggener

Intencions futures

Català menciona que es pretén “continuar explorant quines col·laboracions poden sorgir”. Això sí, sempre posant el focus d’atenció en l’aprenentatge i el benefici dels dos col·lectius. A més, afirma que continuaran fent l’activitat cada any. Per la seva part i de cara al futur, el psicopedagog del TEB parla d’ampliacions. I és que ja s’està treballant per ampliar el servei i aplicar-ho a altres centres de Castellar del Vallès, municipi de la seu de TEB Vallès; però de moment ja s’ha assegurat la continuïtat de l’activitat fins al juliol de 2025. Altres interessos del projecte recauen en allargar mitja hora més les sessions, per tal de tenir una hora i mitja d’interacció i incorporar altres perfils de persones, “Volem incloure persones amb trastorns de conducta, ja que els pot ser molt beneficiós”, tanca Muñoz.