Skip to main content
HabitatgeInclusió i ProjectesServeis a persones i families

Neix la primera cooperativa de cohabitatge inclusiu

By 04/05/2021abril 24th, 2024No Comments

La cooperativa Vida Inclusiva busca garantir l’accés al cohabitatge per a les persones amb discapacitat intel·lectual en un entorn comunitari

La nova entitat sorgeix del treball conjunt entre Grup Cooperatiu TEB, Casa Cooperativa i Perviure

Vida Inclusiva espera accedir un solar per a impulsar el seu projecte en el marc del conveni entre l’Ajuntament i el sector social de l’habitatge

 

El cohabitatge és una bona eina perquè les persones amb diversitat intel·lectual, i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat, accedeixin a un habitatge assequible i puguin viure en un entorn comunitari i inclusiu.

Aquest és l’horitzó amb què treballen els impulsors de la nova cooperativa d’habitatge Vida Inclusiva.

D’una banda, Grup Cooperatiu TEB, amb més de 50 anys d’experiència generant oportunitats per a persones amb diversitat intel·lectual.

D l’altra, l’associació Casa Cooperativa, que agrupa famílies i persones compromeses amb la innovació i l’habitatge.

I amb el suport de Perviure, una gestora cooperativa especialitzada en l’acompanyament al cohabitatge inclusiu.

Vida Inclusiva espera accedir a un solar.

Com a resultat, espera desenvolupar un projecte de convivència basat en el suport mutu, en el marc del Conveni entre l’Ajuntament i el sector social de l’habitatge.

L’objectiu és que les persones amb diversitat intel·lectual convisquin amb realitats familiars de tot tipus.

A més, esperan que s’explorin models d’inclusió comunitària replicables a qualsevol col·lectiu en situació de vulnerabilitat.

Diversitat i vida inclusiva

“Com més alt és el suport natural de la comunitat, menys institucionalització, per això des del TEB hem treballat per trobar famílies que apostessin per la convivència”, explica Pepa Muñoz.

I aquest plantejament encaixa a la perfecció amb les famílies que formen l’Associació Casa Cooperativa.

Elles han participat en la reconstrucció de nuclis rurals abandonats, la divulgació de projectes arquitectònics cooperatius i la investigació sobre arquitectura i salut.

“Teníem molt clar que volíem compartir el nostre projecte vital amb col·lectius en risc d’exclusió social”, explica Oihana García, presidenta de Casa Cooperativa.

“Per això, ens fa molta il·lusió el projecte de Vida Inclusiva, perquè ens dóna oportunitats d’aprenentatges compartits amb persones amb diversitat funcional”.

Suports naturals comunitaris

Els impulsors de Vida Inclusiva han definit un projecte obert al barri, amb espais i activitats culturals, d’oci i d’esports que ajudin a teixir xarxa.

“Ens agrada la vida de barri, on la gent se saluda pel carrer i les xarxes de suport mutu neixen de manera natural”, diu Pepa Muñoz.

Edifici sostenible

Vida Inclusiva també aposta per l’ecologia i la salut, des del disseny, el procés constructiu, la selecció de materials, els consums d’aigua i energia, o la minimització de residus.

A més, la comunitat participa activament en el disseny i en la construcció dels espais.

Per aconseguir-ho, compten amb Perviure, una cooperativa de serveis especialitzada en la gestió integral de projectes d’autopromoció col·lectiva d’habitatge.

Aquesta cooperativa está impulsada per Celobert, Fil a l’Agulla i Coopdemà, i que posa espacial atenció a les cures i la inclusió al llarg del procés.

En aquests moments, Perviure està acompanyant diferents projectes de cohabitatge al territori català.

Habitatges assequibles

“Les persones amb diversitat intel·lectual tenen moltes dificultats per desenvolupar el seu propi projecte de vida autònoma “, explica Pepa Muñoz, presidenta de Vida Inclusiva.

El preu de l’habitatge a Barcelona és un dels hàndicaps per accedir a la vida independent.

El cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús es presenta com un instrument ideal per facilitar l’accés a l’habitatge a persones amb diversitat intel·lectual i pocs recursos.

Per una banda, les quotes dels habitatges se situen a la meitat del cost del lloguer habitual al barri gràcies a l’estalvi de l’autopromoció i el sistema de finançament col·lectiu,

Per l’altra, TEB garanteix l’accés a aquelles persones amb menys recursos a preus de lloguer social.

Finançament cooperatiu

La presència d’una entitat com TEB confereix al projecte un plus de solvència financera i de gestió.

TEB garanteix l’ocupació dels baixos en condicions de mercat per incorporar activitats que generin ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

I a més la xarxa de professionals i persones voluntàries de la cooperativa col·labora en altres aspectes de la vida comunitària com el suport, l’administració o l’assessorament.

La promoció té previst finançar-se amb participació de la banca ètica i cooperativa, el capital aportat per les usuàries i pel Grup Cooperatiu TEB.

Finalment, hi ha altres instruments innovadors, com han estat els “Compromisos” TEB, títols de deute legítims i exigibles, amb què el Grup Cooperatiu ja te experiència.