Skip to main content
Inclusió i ProjectesInclusión y Proyectos

TEB estrena un projecte pioner de Realitat Virtual per a persones amb discapacitat intel·lectual

El Grup Cooperatiu TEB rep una subvenció del programa Incorpora de La Caixa per al seu projecte de realitat virtual, que té com a objectiu millorar les habilitats socials de les persones amb discapacitat intel·lectual

L’Òscar Llamas, prospector laboral de TEB, ha presentat al Cosmocaixa el projecte de realitat virtual del TEB com a un dels finalistes de la convocatòria 2023-24 de Projectes Socials de la Fundació “La Caixa”. El projecte ha estat seleccionat per rebre una subvenció dins del marc del programa Incorpora, una iniciativa de La Caixa destinada a fomentar la inserció sòcio-laboral de persones amb discapacitat.

El projecte innovador de TEB es basa en el desenvolupament d’una eina de realitat virtual dissenyada per millorar les habilitats socials i les capacitats d’integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Aquesta tecnologia permetrà als participants experimentar situacions quotidianes en un entorn formatiu segur i innovador, fet que els ajudarà a millorar les seves aptituds relacionals i socials.

“Aquest projecte ens permetrà ajudar a moltes persones amb discapacitat intel·lectual a millorar la seva qualitat de vida”, sosté Llamas.  I és que la realitat virtual ofereix una plataforma única per a l’aprenentatge, sobretot de persones amb TEA, síndrome de Down, paràlisi cerebral i altres trastorns del desenvolupament, ja que permet experiències immersives que estimulen la participació i la motivació dels participants.

Per assegurar que s’experimenta una millora real, “cada participant tindrà un perfil personalitzat on es podran enregistrar les seves participacions i seguir la seva evolució i avaluació en les diferents activitats”, explica Llamas. Aquesta opció permetrà adaptar el programa a les necessitats individuals de cada persona i garantir els millors resultats.

El projecte es promou, dissenya i desenvolupa des de la seu central de TEB a Barcelona. Això ens permetrà oferir-lo a les persones usuàries de les nostres instal·lacions distribuïdes per Barcelona i la seva àrea metropolitana (Barcelona, Hospitalet, Castellar del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor). No obstant això, es farà extensiu a entitats alienes al Grup Cooperatiu TEB, que pertanyin al tercer sector i resideixin a Catalunya.

Aquesta iniciativa pionera mostra el compromís de la cooperativa per continuar assolint els objectius sociolaborals de persones amb discapacitat intel·lectual i d’ampliar l’impacte positiu en la societat.

Amb la col·laboració de la Fundació “La Caixa” i el programa Incorpora, aquest projecte de realitat virtual es planteja com a una eina clau per a la inclusió de les persones amb discapacitat a Catalunya.