TEB i GPASEABOTS desenvolupen el projecte sociolaboral “Social Cleaner Seabot”, adreçat a col·lectius en risc d’exclusió social. La iniciativa inclou accions de formació i conservació del medi marí.
El Grup Cooperatiu TEB Barcelona lidera el projecte d’economia social “Social Cleaner Seabots”, promogut pel programa “Projectes Singulars” de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu la conservació de mars i oceans. A més, el projecte compta amb l’empresa de robòtica naval GPASEABOTS com a partner tecnològica, així com amb la participació de les entitats d’inserció laboral TEB Vallès, Llença’t i Idària (Grup Plataforma Educativa). També hi intervindrà l’empresa de sensibilització ambiental Submón, que hi oferirà formació especialitzada.
“Social Cleaner Seabot” s’estructura en una dotzena d’accions centrades en el desenvolupament d’un nou servei dedicat a la neteja de platges i ports —així com altres llocs d’aigües tranquil·les—, i que és gestionat per entitats del tercer sector social. Les operacions es duran a terme amb el dron SB 100 Cleaner, un vehicle de superfície no tripulat (USV, en les sigles en anglès) creat per GPASEABOTS. Aquest serà pilotat per persones que pertanyen a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.
Així, l’objectiu principal és generar llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat i contractades mitjançant les entitats socials que integren el projecte.
Tres programes de formació
L’eix de “Social Cleaner Seabot” seran les accions formatives, adreçades a persones en situació d’atur o en risc d’exclusió. S’hi inclouen tres cursos, cadascun amb un mínim de deu places:
- Formació introductòria a la robòtica i els drons en l’àmbit marí, de 116 hores de durada i amb l’inici previst per 28 de març vinent.
- Formació per al muntatge i maneig de drons de neteja, amb una durada de 160 hores i programat el maig de 2022.
- Càpsules formatives de sensibilització ambiental marina. Impartides per Submón, tindran una durada de quatre dies cadascuna. Dues d’aquestes accions es faran a la província de Barcelona, mentre que Girona i Tarragona n’acolliran una cadascuna. Aquestes sessions es desenvoluparan entre l’abril i el juny d’enguany, en dates encara pendents de concretar.
A més, a aquests cursos s’afegeixen accions formatives especialitzades, pensades per al personal tècnic de les entitats a càrrec de Submón. També formacions de sensibilització social per al personal de GPAINNOVA (grup empresarial al qual pertany GPASEABOTS), impartides per l’equip formador de TEB a Barcelona. Tot plegat es complementa amb tasques de selecció, acompanyament i seguiment de l’alumnat.
La iniciativa ha estat possible gràcies al suport de la Direcció d’Economia Social i Cooperatives, que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
Les persones interessades a assistir a aquestes accions formatives es poden posar en contacte directament amb TEB (tebsantandreu@teb.org) o GPASEABOTS (info@gpaseabots.com). Cal adjuntar al correu electrònic un breu CV i una carta de motivació.
Promou i finança: la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball