Skip to main content
AccessibilitatLectura Fàcil

TEB i l’Associació Lectura Fàcil signen un conveni per promoure l’accessibilitat cognitiva

By 22/04/2021març 27th, 2024No Comments

L’Associació de Lectura Fàcil (ALF) i el Grup Cooperatiu TEB signen un conveni de col·laboració per promoure la inclusió a través de l’accessibilitat cognitiva i, en concret, de la lectura fàcil.

La lectura fàcil és un mètode d’escriptura que s’adreça a un grup de destinataris ampli que presenten dificultats en la comprensió lectora.

És molt important que Administracions Públiques, empreses i altres organitzacions s’impliquin. Per escriure de manera accessible i també que promoguin la participació activa dels propis col·lectius.

Lectura Fàcil i participació activa

En aquest sentit, amb aquest acord, TEB i ALF es comprometen a promoure l’accessibilitat cognitiva de textos i espais. A més a més, treballen per involucrar les persones amb discapacitat intel·lectual en la validació de textos.

Els textos resultants d’aquesta aliança compliran amb la Norma UNE 153101:2008EX.

Aquesta norma estableix que els textos en lectura fàcil han d’estar validats per almenys 3 persones amb dificultats de comprensió.

TEB i l’Associació Lectura Fàcil treballen per l’accessibilitat cognitiva amb serveis complementaris.

Aquest conveni ajudarà a totes dues a millorar els serveis que ofereixen a les empreses, organitzacions i a les administracions públiques.

D’una banda, ALF és una entitat especialitzada en el servei d’adaptació de tot tipus de documents (documents administratius, textos legals, guies, fulletons, pàgines web…) seguint les pautes de Lectura Fàcil.

D’altra banda, TEB està especialitzada en l’adaptació i validació de textos i espais.

En aquest sentit, compta amb equips de persones amb discapacitat intel·lectual especialitzats en revisar textos i analitzar els espais per garantir que són comprensibles per a aquest col·lectiu.

Dues entitats per a la inclusió

Les dues entitats signants, TEB i l’Associació Lectura Fàcil, ja han col·laborat juntes en alguns projectes, i tenen en comú el seu treball per un món més inclusiu.

El Grup Cooperatiu TEB té com a missió aconseguir una vida inclusiva per a les persones amb discapacitat intel·lectual, i també donar suport a les seves famílies.

Entre altres serveis, compta amb un Grup d’Accessibilitat Cognitiva.

Está format per persones amb discapacitat intel·lectual. Tenen experiència amb l’avaluació i validació d’entorns i textos, i amb formacions per sensibilitzar sobre la importància de l’accessibilitat

Per altra part, l’ALF treballa per apropar la lectura, la cultura i la informació a tota la ciutadania, especialment a les persones amb dificultats lectores.

I per assolir-ho, adapta tota classe de documents a les directrius de Lectura Fàcil de la IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions)