Skip to main content
EsportsServeis a persones i families

TEB participa als Jocs Special Olympics

By 19/10/2018abril 19th, 2024No Comments
Esportistes del TEB als darrers Jocs Special Olympics

El Grup Cooperatiu TEB s’ha implicat al màxim amb els Jocs Special Olympics 2018. Un total de 117 esportistes i 24 tècnics i voluntaris dels clubs esportius del TEB van participar-hi. El TEB va ser l’entitat que va portar la delegació més nombrosa de tots els Jocs.

Els Special Olympics van tenir lloc del dijous 4 d’octubre al diumenge 7 d’octubre a Andorra la Vella i a la Seu d’Urgell. Hi van participar més de 1.500 esportistes de tot el món, incloent països com Índia, Alemanya, Portugal o Finlàndia. El lema d’aquesta edició va ser “El millor és qui ho intenta”.

Els Jocs Special Olympics són l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Se celebra un cop cada 4 anys a Catalunya. Els primers es van fer l’any 1988 a Lleida. Des de llavors, ja s’han dut a terme onze edicions.

Els Jocs que sensibilitzen

Els Jocs també són la millor ocasió per sensibilitzar per fer una societat més inclusiva. Reivindiquen els drets i mostren les capacitats del nostre col·lectiu. Personalitats com Carles Puyol, Pep Guardiola, Pau Gasol o Mònica Terribas s’han sumat enguany a la campanya a favor dels Jocs.
Excel·lents resultats esportius

Tots els esportistes del TEB van ser campions i campiones. A més a més, van aconseguir uns excel·lents resultats. En total, van guanyar 13 medalles d’or, 15 medalles de plata i 7 de bronze.

 • Ciclisme: 4 medalles d’or, 2 de plata i 1 de bronze
 • Atletisme: 3 d’or, 2 de plata i 3 de bronze
 • Tennis taula: 3 d’or i 1 de plata
 • Futbol sala: 2 d’or
 • Natació: 1 d’or, 4 de plata i 1 de bronze
 • Botxes: 4 de plata
 • Bàsquet: 1 de plata
 • Handbol: 1 de plata
 • Hoquei: 1 de bronze
 • Molt més que esport

Homenatge a Francesc Martínez de Foix

Als Jocs Special Olympics, la convivència i el companyerisme són tan importants com les competicions esportives. Els esportistes del TEB van allotjar-se a diferents hotels d’Andorra la Vella i La Seu d’Urgell i van gaudir d’experiències úniques. Destaquen:

 • Cerimònia inaugural: Va aplegar més de 3.000 persones. Les diferents delegacions d’esportistes van fer la tradicional desfilada i van gaudir d’actuacions musicals. Enguany els Jocs van fer un homenatge pòstum a Francesc Martínez de Foix i Llorens. Va ser un dels grans promotors de l’esport inclusiu i va dirigir el TEB prop de 40 anys. El seu germà Joan va recollir una placa commemorativa de mans de Gerard Figueres, director general d’esports de la Generalitat.
 • Village: Els esportistes i visitants van poder gaudir cada dia dels Jocs d’activitats i actuacions a les zones village d’Andorra i de La Seu. Així mateix, dissabte a la nit, a més, van acollir la gran festa de l’esportista, amb música i concerts en directe.
 • Cerimònia de cloenda: Els esportistes van acomiadar-se dels Jocs cantant plegats la cançó “Un instant en el temps”. La flama olímpica es va apagar fins d’aquí 4 anys.

Recepció dels esportistes

Els ajuntaments han reconegut el mèrit i l’esforç dels esportistes del TEB a la seva tornada dels Jocs. Autoritats municipals els han rebut tant a Sant Andreu (Barcelona) com al Vallès.