Skip to main content
AccessibilitatLectura Fàcil

TEB posa en marxa un equip d’avaluadors de l’accessibilitat cognitiva d’entorns

By 04/07/2019abril 11th, 2024No Comments

El Grup Cooperatiu TEB ha posat en marxa un equip per avaluar l’accessibilitat cognitiva d’entorns, serveis i productes de comunicació.

El grup, format per 5 avaluadores dels diferents Serveis Ocupacions d’Inserció (SOI) de TEB Barcelona i un tècnic del Departament de Comunicació i Accessibilitat Cognitiva de l’entitat, ha dut a terme 5 formacions teòrico-pràctiques sobre accessibilitat universal i avaluació d’entorns abans d’iniciar la seva activitat al mes de juny.

El projecte segueix la metodologia d’avaluació d’entorns del moviment associatiu Plena Inclusión. És un mètode participatiu, en què persones amb discapacitat intel·lectual formades en accessibilitat avaluen en primera persona les principals barreres de comprensió d’entorns i serveis. Amb el suport d’un tècnic especialitzat, també formulen propostes per millorar-les.

El grup neix amb l’impuls de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, que ha facilitat els primers encàrrecs per a l’equip d’avaluació: l’anàlisi de l’Ateneu l’Harmonia, i la impartició de formacions sobre accessibilitat cognitiva a estudiants universitaris de Disseny i de tracte adequat a guies de museu i equipaments educatius.

Més enllà d’aquests encàrrecs inicials, l’objectiu de l’equip és consolidar-se com a proveïdor de serveis d’accessibilitat, tant a nivell intern per a les activitats i comunicacions del Grup com a nivell extern per a empreses i entitats que vulguin millorar la seva accessibilitat.

El dret a entendre les coses

L’accessibilitat cogntiiva és la facilitat dels entorns, serveis i producte per ser entesos. És un dret recollit a la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU (2006) i per la Llei d’Accessibilitat de Catalunya (2014). Permet poder participar amb igualtat d’oportunitats a les persones amb dificultats de comprensió, i proporciona autonomia, seguretat, confiança i inclusió.

No només beneficia les persones amb discapacitat intel·lectual, sinó també les persones grans, els nens i nenes, les persones nouvingudes, els turistes i, en general, tota la ciutadania. S’assoleix a través de suports tècnics i humans, incloent recursos com la lectura fàcil, la senyalèctica (camins, pictogrames, fotografies), les explicacions entenedores, l’ús d’audiovisuals i suports visuals, o un ambient estructurat i sense sobrestímular.

Informe de l’accessibilitat cognitiva de l’Ateneu l’Harmonia

L’equip va fer el seu primer encàrrec amb l’avaluació de l’accessibilitat cognitiva de l’Ateneu l’Harmonia (Barcelona). Després de visitar-lo el dia 26 de juny, va realitzar un informe sobre les barreres a la comprensió detectades i les propostes de millora, incloent, entre altres, la incorporació o reubicació de la senyalèctica i cartelleria, la simplificació i agrupació de la informació o l’elaboració de materials en lectura fàcil.

El grup va compartir posteriorment les conclusions amb els responsables de l’Ateneu i d’entitats de la Taula de Participació de Sant Andreu, que van contribuir amb aspectes relacionats amb l’accessibilitat física i sensorial de l’espai.

Podeu consultar les conclusions de l’anàlisi de l’accessibilitat cognitiva de l’Ateneu l’Harmonia aquí.

L’Harmonia és un dels centres cívics que acull la prova pilot del projecte d’Oci Inclusiu de la XAVI (Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent), i està immers en un procés de transformació per millorar la seva accessibilitat i atenció a la diversitat.

Formacions a universitats de Disseny i a guies de museus

A partir del setembre, l’equip d’avaluadors dinamitzarà juntament amb altres entitats dos nous cicles de formacions impulsats per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

D’una banda, formarà sobre accessibilitat a estudiants de Disseny de cinc universitats barcelonines. De l’altra, instruirà sobre tracte adequat i entenedor els treballadors de l’empresa Lavola que fan de guies de museu i de dinamitzadors de diferents activitats educatives.