Skip to main content
FamíliesInclusió i ProjectesServeis a persones i families

TEB presenta la Guia de la Renda per persones amb discapacitat intel·lectual

By 25/04/2017abril 19th, 2024No Comments
Guia útil de la Renda per a persones amb discapacitat

Com cada any, TEB difon la “Guia la Renda 2016. Especial per a famílies amb persones amb discapacitat intel·lectual al seu càrrec”. Aquest document ha estat elaborat per l’equip de TEB Gestió, amb el suport de l’assessoria Coma&Roig.
L’objectiu és que les famílies coneguin al màxim les qüestions que més afecten a la declaració de l’IRPF de les persones amb discapacitat (especialment intel·lectual) i les seves famílies. Moltes vegades, aquests aspectes no són prou coneguts o no s’apliquen de manera correcta.

Guia de la Renda. Els errors més habituals

La Guia alerta que Hisenda de vegades pot enviar esborranys equivocats o induir a fer la declaració incorrectament. Alguns dels errors més habituals dels esborranys que més poden perjudicar les persones amb discapacitat:

  • Quan detecten més de 8.000€ bruts/any d’ingrès, eliminen erròniament les deduccions per “Discapacitat i descendent”.
  • Només apliquen la reducció general dels rendiments del treball (2.000 €). No afegeixen la reducció específica d’entre 3.500€ i 7.750€ més per ser treballador en actiu amb discapacitat.
  • Els ingressos per al Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar computen erròniament en els rendiments de l’IRPF. Aquests ingressos haurien de ser exempts, i no han de repercutir en el límit de 8.000 € de Rendiment Net per aplicar reduccions.
  • Finalment, sovint no contemplen els ajuts DAFAS (Deducció per família nombrosa o per ascendents i descendents a càrrec amb discapacitat).

A banda d’editar la Guia de la Renda, juntament amb l’Associació de Famílies i Amics del TEB, s’ha organitzat una xerrada específica sobre fiscalitat. Els ponents han estat Santiago Roig i Ada Garcia, advocats de Coma&Roig, i Artur Feijoo, director financer del TEB. A la xerrada hi han participat més de 60 persones.

Eliminació del Programa PADRE

La Guia de la Renda posa l’èmfasi també en l’eliminació del programa PADRE. D’aquesta manera, aquest any només es podrà presentar la declaració a través de WEB o presencialment a Hisenda. S’elimina, així, la possibilitat d’obtenir l’aplicatiu de càlcul, on es podien incorporar i verificar els diferents aspectes de la declaració.
TEB Gestió valora negativament aquest canvi, ja que és més complex comprovar la informació que aporta Hisenda i el que cal rectificar.

Recomanacions per a les famílies

  • Per a les persones que fan la declaració elles mateixes, és important que tinguin en compte aquest resum i la Guia de la Renda 2016.
  • Si ja disposen d’una assessoria, recomanem que li facin arribar la Guia perquè la tingui present, ja que aquesta ja disposa d’informació epecífica per a persones ambdiscapacitat intel·lectual.
  • Així mateix, per als qui no disposin d’assessoria de confiança, el TEB recomana contactar amb l’equip de Coma&Roig.