Skip to main content
Inclusió i Projectes

TEB realitza un Pla Extraordinari per revenir els rebrots d’estiu

By 25/10/2020abril 15th, 2024No Comments

Des del inici dels rebrots a Catalunya, el Grup Cooperatiu TEB ha aprofundit les seves mesures preventives, que ja venia treballant des del inici de la pandèmia. 

Tan bon punt es van iniciar els rebrots, es va aprovar un Pla Extraordinari anti Covid-19 Estiu 2020. Aquest pla inclou xerrades especials amb professionals, per conscienciar sobre la situaciós’han intensificat les mesures de protecció; s’han fet higienes preventives a tots els centres; i s’han adquirit 1000 tests ràpids per tal de fer cribatges a la tornada de vacances a tots els treballadors/es dels Centres Especials de Treball i a totes les persones usuàries (Centre Ocupacional, Serveis d’Acompanyament a la Vida Independent, Amb tu…). 

A més, s’ha fet un treball de sensibilització a tot el TEB sobre “Les 3 M” (Metres, Mascaretes i Mans), adaptat també a lectura fàcil; s’ha informat a tots els equips de la importància de disminuir l’activitat social per limitar el cercle de contactes; i s’ha lliuraun document amb el Pla Extraordinari per a tothom. 

Seguiment epidemiològic del TEB 

El Comitè de Seguretat, Prevenció i Comunicació, juntament amb el Departament de Recursos Humans i els Equips Socials, realitzen un seguiment de totes les persones amb simptomatologia, i també d’aquelles que han estat en contacte. 

Específicament, durant el rebrot que ha afectat al barris de L’Hospitalet, per fer prevenció al centre del TEB ubicat a la ciutat es van dur a terme PCR de cribatge preventiu a les 18 persones que hi vivien per detectar casos asimptomàtics amb un resultat de 0 positius que es va posar en coneixement tant de l’Agència de Salut Pública com a l’Ajuntament. 

Així mateix, des del Grup Cooperatiu es manté un contacte fluid tant amb les regidories de l’àmbit social de tots els municipis en els quals compta amb centres de treball: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Castellar del Vallès i Sabadell. 

Prevenció des del inici de la pandèmia 

TEB ha treballat des del inici de la pandèmia per prevenir casos i contagis. El 5 de març de 2020, una setmana abans de que se declarés l’estat d’alarma, es va constituir el Comitè de Seguretat, Prevenció i Comunicació Covid-19. 

  • Durant aquest temps s’ha fet un esforç d’aprovisionament d’EPI (durant les setmanes més difícils del confinament es va mantenir un estoc suficient per a 3 setmanes per als equips d’atenció directa a Llar-Residència i Servei d’Acompanyament a la Vida Independent) 
  • S’han fet protocols de rentat de mans, higiene i protecció. 
  • S’ha elaborat i fet difusió de cartellera i documents en lectura fàcil, i un vídeo fulletons per explicar com s’han de rentar les mans. 

Durant l’Estat d’Alarma

També mentre ha durat l’Estat d’Alarma s’ha protegit al col·lectiu amb discapacitat, fent un ERTO al Centre Especial de Treball. Aquest ERTO ha afectat a 580 persones amb discapacitat, que han estat enviades a casa per evitar desplaçaments.  

A més, s ha establert un seguiment telefònic/telemàtic de tots els treballadors/es i de les seves famílies i es va fer un seguiment molt proper de tots els casos Covid (amb símptomes, amb prova, amb simptomatologia dintre de la família…). 

El Centre Ocupacional del TEB ha romangut tancat des del 13 de març. S’ha establert un seguiment telefònic/telemàtic de tots els treballadors/es i de les seves famílies, però els treballadors del Centre Ocupacional han estat desplaçats a Llar-Residències.  

A les Llars-Residencies, a més de prestar un servei 24 hores, amb la incorporació dels monitors/es de Centre Ocupacional, s’han establert mesures de seguretat molt estrictes, com el aprofundiment dels serveis d’higiene i neteja i l’establiment de protocols de temperatura i rentada de mans. Les persones usuàries no han sortit, excepte en casos molt concrets vinculats a trastorns  de conducta (petites passejades terapèutiques). 

A més, des del TEB s’han preparat espais per aïllaments, amb 10 llits al Centre Ocupacional La Barceloneta (transformació en un espai d’aïllament provisional); i amb 2 pisos cedits per Habitat3 per fer aïllaments, gràcies a la intervenció de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.  

El passat 6 d’abril, davant del cas confirmat d’una persona usuària a la Llar de Badalona, el TEB ha assumit les PCR de totes persones vinculades. 

Apart, a nivell general de tot el grup, des del inici de la pandèmia, i actualment, s’higienitzen tots els Centres i espais de treball de manera preventiva, es fa un rentat de mans cada dues hores  i desinfecció amb gel hidroalcohòlic cada hora . 

Tant las persones treballadores com las usuàries estan obligades a usar la mascareta FFP2, que se les aprovisiona des de la cooperativa.   

Cada persona que entra a qualsevol centre del TEB ha de posar-se gel hidroalcohòlic, i se li pren la temperatura. 

Per reforçar la comunicació davant al COVID s’envien molt sovint comunicacions a través de WhatsApp (que arriba a 800 persones).  

A més s’ha establert el teletreball des del 16 de març de tots els equips d’administració, fent un esforç en dotar d’equips i sistemes de comunicació i informació telemàtica. 

Desescalada  

Per que les persones amb discapacitat puguin tornar a estar incloses al mercat de treball i a la “nova normalitat”, s’ha preparat un sistema de semàfors per fer valorar a totes les persones amb discapacitat i determinar en quin ordre s’incorporaran a la feina (Semàfor verd, aquelles persones que no tenen riscos afegits i/o que es valora que el fet d’estar a casa pot empitjorar la seva situació personal i/o familiar; Semàfor groc, aquelles persones que tenen alguna patologia associada lleu o bé elles mateixes o bé les seves famílies; i Semàfor Vermell, persones amb patologies o que conviuen amb persones amb patologies o bé que tenen dificultats d’aprenentatge per assimilar la nova normativa de seguretat – aquestes són les darreres a incorporar-se-) 

A més, s’ha dissenyat la desescaladapreparant a les persones amb discapacitat, donant documents de lectura fàcil amb la normativa, i preparant una senyalística adaptada a persones amb discapacitat intel·lectual. 

Al Centre Especial de Treball es va fer una incorporació paulatina de persones amb discapacitat intel·lectual, i es va fer una acollida i formació específica en Seguretat Covid-19 per a persones amb discapacitat intel·lectual, i es fa un seguiment de l’adaptació. 

Al Centre Ocupacional del TEB i a les Llars-Residencies, també es va lliurar un document específic amb la normativa Covid en lectura fàcil, i es va preparar un Pla de Contingència.